2011. július 31., vasárnap

Ezen az oldalon a PayPal számla (PayPal Account) tulajdonságait ismertetjük

Miután átolvastuk a PayPal Leírásokat és túljutottunk a PayPal Regisztráció akadályain (remélhetőleg a videós prezentációnak köszönhetően percek alatt), máris PayPal számla tulajdonosokká váltunk.
A PayPal számla bejelentkezése előtt egy nagyon fontos kitérő: a BIZTONSÁG! Sokan nem említik meg ezt a kulcsfontosságú dolgot. Először is használjunk vírusírtót (antivirus), tűzfalat (firewall) és kémprogram (spyware, malware) kiszűrőket! Könnyen adatlopás áldozatáivá válhatunk, ha nem védekezünk! A másik dolog amire MINDIG figyeljünk PayPal számla használatakor: a böngésző tanúsítványokra, hitelesítésekre és biztonsági logo-kra! Felraktuk a 2 legnépszerűbb böngésző (Internet Explorer, Firefox) internet cím beviteli sávjainak az összevágott fotóit és bekereteztük mire figyeljünk, többek közt a sima “http” helyett “https“-t kell látnunk!
PayPal Számla Biztonság az IE-benPayPal Számla Biztonság a FireFox-ban
Bejelentkezés után egyből láthatjuk a köszöntő üzenetet nevünkkel, számla nyitási évünkkel, számla típusunkkal (Personal, Premier, Business) és státuszunkkal (Verified/Unverified). Megjelenik PayPal számla egyenlegünk forintban-dollárban és legfrissebb számlatörténetünk 30 napra visszamenőleg, melyet lekérdezhetünk pénz küldés, pénz fogadás és összes pénzforgalom szerint. Ha esetleg valamit kifelejtettünk, vagy kihagytunk számla regisztráció során, akkor jobboldalt egy kis “tennivaló lista” (To do list) is megjelenik (pl. hitelesítsük számlánkat e-mail-lel, regisztráljuk be bankkártyánkat, emeljük számla limitünket stb.). A “Profile” résznél lehetőségünk nyílik megváltoztatni és hozzáadni e-mail címet, hazai bank számlát, bankkártyát és lakcím adatokat.
Egy áttekintő videót is készítettünk a PayPal számla egyes menüpontjairól és lehetőségeiről a teljesség igénye nélkül. A videón szereplő dolgok eltérhetnek a valóságtól, amennyiben változások történtek volna a PayPal számla oldalán a felvétel óta (A PayPal videó eredeti minőségben és mp4 formátumban letölthető INNEN).
Ellenőrzött (Verified) PayPal számla tulajdonosokká akkor válhatunk, ha igazoljuk magunkat. A PayPal ezt úgy oldaja meg, hogy bankkártyánkon keresztül “igazoltat” bennünket. Ez úgy történik, hogy miután megadtuk bankkártya adatainkat, a PayPal levon arról 400 Ft-nyi összeget, de ne ijedjünk meg, mert ezt visszautalják! Amint levonták ezt az összeget tőlünk, annak nyoma lesz és megjelenik saját hazai számla történetünkben (vagy ha internetes számla csomagunk van és kértünk SMS értesítést a tranzakciókról, akkor rögtön megjelenik SMS-ünkben). Ebben megtalálható lesz a PayPal neve és valahol egy 4 számjegyű kód is. Na ezzel a kóddal tudjuk véglegesíteni az ellenőrzést, ha beírjuk a PayPal számlánknál. Akinek nincs SMS-es értesítő szolgáltatása, az kénytelen lesz megvárni a havonta postázott számla kivonatát, vagy ha ezt nem akarja megvárni besétál a bakjába és kikéri a kivonatát a fiókban. Ha beírtuk a kódot és véglegesítettünk, akkor vissza is kapjuk a pénzünket! A bankkártya kérdése is érdekes: a PayPal számla dombornyomott bankkártyát biztosan elfogad (melynek hátoldalán ellenörző szám is található), viszont az Electron típusú kártyák már kérdésesek, elfogadóhely függő, általában nem fogadják el internetes vásárlásra, így a PayPal sem, bár állítások szerint volt akinek elfogadta. A PayPal számla kártya hozzáadásakor (a cikk írása idejében) egyáltalán nem választható ki semmilyen Electron-os kártya, csak sima Visa, MasterCard és American Express (AMEX) típusú, viszont ha megnézzük a MoneyBookers-nél ott már van külön olyan lehetőség is, hogy Visa Electron.
Készítettünk videót hitelkerettel nem rendelkező bankkártya (debit card) beregisztrálásáról is, melyet megtehettünk még PayPal regisztrációkor, de erre később is van lehetőségünk a PayPal számla alatti “Add or Edit Credit Card” gyorsmenüpont alatt. A következő felvételben már volt beregisztrálva 1 OTP-s Visa Classic (nem Electron) bankkártyánk és emellé adunk hozzá 1 Raiffeisen Classic-osat (A PayPal videó eredeti minőségben és mp4 formátumban letölthető INNEN).
A PayPal valamiért a regisztráció során a számláról először zárolt 1 Ft összeget, amit mondjuk a kapott SMS-ben 1 USD-nek írt. Az SMS nagyjából a következő volt: “Sikeres vásárlás xy számú kártya 1 USD, új egyenleg:……09-04-22 11:06:30 00000001PAYPAL……..”. Aztán az ellenőrzési lépésnél valóban lezárolták a 400 Ft-ot, mely kb 2-3 nap alatt tranzaktálódott át a PayPal-hoz. Ennek üzenete a következő volt: “Sikeres vásárlás xy számú kártya 400 HUF, új egyenleg:…..09-04-22 11:08:23 000000015255PAYPAL--*EXPUSE…….”. Az ellenőrző kód tehát az SMS/számla kivonat PAYPAL szó előtti 4 számjegye, a mi esetünkben pl 5255 volt. Zárolás után tehát 2-3 nap alatt ténylegesen levonják az összeget, majd az ezt követő kb. 24 órán belül utalják vissza a 400 Ft-ot először a PayPal számla egyenlegére, de onnan rögtön át is kerül vissza a kártyánkra (illetve a kártyánk alá tartozó hazai bank számlánkra). Ennek szövege:”Jóváírás az xy számú számlán, 400 HUF. 09-04-27 15:27:13 xy5255PAYPAL--EXPUSE xy 400,00 HUF 1,77  USD”. (Az “xy” számsorozatok rövidítése.)
Mivel gyakran előforduló probléma, hogy a PayPal számla bankkártya beregisztrálása során rosszul adják meg a kódot, majd többszöri sikertelen próbálkozás következtében a PayPal letiltja a kártyát (denied), ezért inkább leírjuk a tiltás feloldásának egyik lehetséges módját. A PayPal számlában legfelül jobb oldalt “Help”, majd jobb oldali sáv “Contact us” link, majd középen “Send us” link, aztán “Bank Account/Credit Card” -> “Credit Card -- Link and Confirm”. Alul a 3. mezőbe írjuk be pl, hogy “Can you re-add my debit card, please?” -> “Continue” gomb, a következő ablakban a “Have you received….” ott pontozzuk be a “Yes”-t (mivel már megkaptuk a számot), alá a mezőbe a kártya UTOLSÓ 4 számjegyét végül az “Additional Information” mezőbe írjuk pl. a következőt: Hello, my debit card is disabled. Can you re-add it please? Thank you and regards, Nevünk”.
Ha a bankkártya által ellenőrzöttek lettünk (Verified), akkor igaz jócskán megemelkedik az ÉVES pénz küldési, fogadási és kikérési limitünk (kb. 630 000 Ft/év), de valakinek lehet még ez sem elég. Nem mintha nekünk nem lenne az, de a kiváncsiságtól vezérelve szrettük volna megtudni, hogyan kell tovább emelni a fenti limitet. Ehhez nem kell más, mint a személyazonosságunk fényképes bizonyítása és a lakcím igazolásunk. Mindkettőt szerencsére fel lehet tölteni a PayPal számlán keresztül és hamar el is bírálják (tehát nem kell faxolni). A procedúra során mi fényképes igazolásnak a nemzetközileg leghitelesebb okiratot, az útlevelet szkenneltük be és lakcím igazolás gyanánt pedig a kb. 1-2 hónapos bankszámla kivonatunkat digitalizáltuk be, majd töltöttük fel. Ezt meg is mutatjuk videón részletesen:
A történethez hozzátartozik, hogy először csak az útlevelet küldtük el, mivel csak azt kérték a PayPal oldalon, majd hamarosan jött 1 email, hogy igazoljuk a lakcímünket is. Miután ezt is megtettük, tényleg eltűnt a limit!
Ha ”Personal” számlacsomagunk van, akkor itt nyílik lehetőségünk a “Premium” számlára, vagy a “Business” számlára váltani (Upgrade Account). Ha Business számlának van, akkor további lehetőségeket kapunk, például egyszerűen weboldalba szerkeszthető PayPal vásárlási gombot kapunk, mely pl. webshopnál jól jöhet.
Ahogy azt már említettük belső és külső számla műveleteket tudunk végrehajtani. A következőkben ezeket taglaljuk:
Belső számla műveletek:
Külső számla műveletek:

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése